perjantai 17. huhtikuuta 2015

Korujen tuunausta

Ostin pronssin väristä Gilders paste "värillistä vahaa", jota voi käyttää mm. metallille, puulle, keramiikalle, massoille ja lähes kaikkiin kuviteltavissa oleviin pintoihin. Alkuperäisenä ideana oli käyttää tahnaa keittiökaappieni kuluneisiin messinkivetimiin, mutta testasin sitä ensin koruihini.

Kuvassa oikealla ylhäällä olevan koivunvärisen vaalean puukorun ostin joskus eurolla Vilasta ja en käyttänyt sitä koskaan, koska koru on lopulta liian iso, liian graafinen ja väärän värinen. Purin sen osiin ja värjäsin  pronssin väriseksi (vasen iso kuva) ja ideoita uudeksi koruksi tulvii pääkopasta ja kaikki liittyvät viikinkeihin (luen teosta parhaillaan viikinkien historiasta). Ehkäpä muutama riimukirjoitus pullahtaa uunista ulos massakorujen muodossa. =)

Vahan ohjeessa ehdotettiin hiomaan käsiteltävä pinta hiekkapaperilla, koska minulla ei ollut kotona tarpeeksi hienoa sellaista niin käsittelin korun suoraan vahalla hankaamallla vahaa rätillä suoraan korun pintaan. Väri tarttui yllättävän hyvin. Sitten käsittelin pari punasavista keramiikkahelmeä, joiden väri muuttui ihanan metalliseksi. Kuvassa oikealla alhaalla käsitelty helmi ja sen vieressä käsitttelemätön.  Kokeilin vahaa myös kiiltävän metalliseen rannekoruun, johon väri ei tarttunut hyvin vaikka hioin sitä karkeammalla hiekkapaperilla.

Kokeilun perusteella väri tarttuu hyvin huokoisiin materiaalein, mutta metallin kanssa täytyy kokeiluja vielä jatkaa. Netistä nähtyjen kuvien perusteella vahan pitäisi tarttua myös metalliin hyvin ja muodostaa kaunis hohtava tai patinoitunut pinta riippuen käsittelytavasta.

Ohjeen perusteella vahaa ei tarvitse suojata lakalla vain pelkkä kiillotus kankaalla riittää. Testin perusteella väri ei ainakaan lähde pois hieromalla, mutta värin pitkäaikaisesta kestosta ei ole vielä kokemuksia.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti